facebook-mockup

Sursa foto: Facebook/ Mark Zuckerberg

facebook-hermle

Sursa foto: http://www.recode.net/2016/8/3/12366236/ facebook-hardware-lab-tour-photos-area-404

Facebook este cunoscut ca o companie de software, și pe bună dreptate: se investesc sume foarte mari de bani pentru construirea de software pentru a alimenta aplicații mobile care sunt afisate catre miliarde de oameni din întreaga lume. Dar, Facebook este, de asemenea, o companie de hardware, iar acum are laborator să dovedească asta.

Facebook construieste si dezvolta hardware de ani de zile incepand cu lucruri cum ar fi servere de software și rack-uri pentru a deține aceste servere. Mai recent s-a aventurat în hardware-ul mai atrăgătoare vizual, cum ar fi seturi de căști de realitate virtuală și drone operate cu ajutorul internetului.

Pentru a realiza prototipuri pentru aceste noi proiecte, Facebook a construit un laborator hardware nou de 2043 m2  cu sediul central in Menlo Park, California. Laboratorul este numit Zona 404, cu o legatura directa la mesajul de eroare 404 (atunci când se afectueaza cautări online si serverul nu poate găsi). „Echipele noastre [au dorit] un spațiu la fel ca aceasta, dar unul nu a fost găsit,” Facebook a scris într-un post pe blog miercuri. „Acum se gaseste.”

Laboratorul a fost terminat în luna iulie 2016, după un proces de construcție de nouă luni, și se presupune ca chiar CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg este restricționat din anumite zone ale laboratorului din motive de siguranță. Totusi acest laborator a fost prezentat presei.

Investitiile au fost facute pentru a ajuta Facebook in a accelera viteza la care compania poate construi si prototipuri hardware de testare. Avand un laborator in campus, comparativ cu trimiterea de planuri de la un laborator extern poate reduce cu mai multe proiecte de săptămână până la doar câteva zile, a explicat Spencer Burns, un inginer de Facebook, care a condus un tur de presă în această săptămână. (Facebook are de asemenea laboratoare în Marea Britanie și Seattle, pentru proiectul drona Aquila și setul cu cască Oculus Rift, respectiv.)

Punctul nostru de interes se indreapta catre vedeta laboratorului si anume un Hermle C 52 U.

Sursa foto: http://www.recode.net/2016/8/3/12366236/facebook-hardware-lab-tour-photos-area-404

Aceasta este o mașină de frezat cu cinci axe,  pentru prelucrari foarte precise. Facebook folosește aceasta masina pentru a construi unele dintre nodurile pe care le utilizează pentru proiectul său de internet wireless, Terragraph. Mașina cântărește 21t iar asta este unul dintre motivele pentru care Facebook a trebuit să rupă podeaua laboratorului în timpul construcției și să consolideze-l cu mai mult de 100 de stâlpi din beton și oțel, care se extind la 18m în pământ.

“Astazi am deschis cel mai mare si mai avansat laborator din istoria Facebook.

In urmatorii 10 ani vom construi orice, de la casti Oculus pana la avioane alimentate cu energie solara. Intotdeauna am avut laboratoare pentru fiecare echipa dar noul nostru laborator va fi un hub unde inginerii vor putea lucra impreuna pentru a face un si mai rapid progres pentru conectarea intregii lumi.

Noul laborator este cat jumatate de teren de fotbal American si este plin cu de toate de la centre de prelucrare in 5 axe cu jet de apa care poate sa taie in otel si granit pana la strung cu scule antrenate cu 9 axe. Are chiar un microscop electron si un scanner CT care le vor permite inginerilor sa  examineze componentele pentru analiza esecurilor. Toata aceasta aparatura a fost atat de grea incat a trebuit sa scoatem podeaua cladirii pana la roca de baza astfel incat sa putem sa turnam fundatia .

Astept cu nerabdare sa vad tot ce vom crea. Avem atatea de facut si  urmeaza niște vremuri interesante!”

Mark Zuckerberg * August 3, 2016 ·